VIII Festiwal Kulinarny

10.03.2020

Już po raz ósmy zorganizawaliśmy w naszej szkole "Festiwal Kulinarny". W tym roku odbył się on pod hasłem "Jajeczny zawrót głowy". Każda drużyna składała się z dwóch osób, a towarzyszyć jej mógł zespół kibiców wraz z opiekunem.

Uroczystość rozpoczął dyrektor szkoły Pan Kazimierz Lamch witając przybyłych gości oraz omawiając w skrócie przebieg konkursu.     

Następnie zespoły przystąpiły do losowania stanowisk i tak:

  • stanowisko 1 – Szkoła Podstawowa w Przybynowie,
  • stanowisko 2 – Szkoła Podstawowa w Żarkach,
  • stanowisko 3 – Szkoła Podstawowa w Żarkach Letnisko,
  • stanowisko 4 – Szkoła Postawowa w Zawadzie,
  • stanowisko 5 – Szkoła Podstawowa w Ludwinowie,
  • stanowisko 6 – Szkoła Podstawowa w Niegowie,
  • stanowisko 7 - Szkoła Podstawowa w Sokolnikach.

       Kolejne losowanie miało na celu wyłonienie spośród opiekunów drużyn dwóch członków komisji. Do Pani Justyny Szczepańskiej – przewodniczącej komisji i instruktora zajęć praktycznych, Pani Anny Olszewskiej i Pani Danuty Maciejowskiej, dołączyły: Pani Agnieszka Sojka ze SP w Żarkach oraz Pani Ewa Wójcik ze SP w Ludwinowie.

     Zadaniem jurorów było nadzorowanie prawidłowego przebiegu konkursu oraz obserwowanie pracy zawodników, a następnie wyłonienie zwycięzców, zdobywców przepięknych statuetek. Komisja oceniała przestrzeganie przepisów bhp, organizację stanowiska pracy, metody pracy, gospodarność produktami, a także smak, estetykę i oryginalność podania przygotowanych dań.

      Przewodnicząca komisji – Pani Justyna Szczepańska omówiła zasady konkursu, zasady bhp oraz wyjaśniła sposób punktowania. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu trzech różnych potraw z jajek, według własnego pomysłu. Każda drużyna musi podać trzy potrawy z jajek: sałatka z jajek, jajka faszerowane, dekoracja z jajek.

     Wszystkie drużyny pracowały bardzo intensywnie i z dużym zapałem, a nie było to łatwe ponieważ jurorzy cały czas obserwowali. Młodzież mogła zaprezentować swoje umiejętności, pomysłowość oraz inwencję twórczą. Po zakończeniu czasu komisja oceniła efekty pracy zawodników.

     W czasie gdy jurorzy oceniali prace konkursowe i podliczali punkty, uczestnicy wraz z opiekunami zwiedzili szkołę, nasze pracownie w tym pracownie zajęć praktycznych i mogli skorzystać z usług fryzjerskich naszych uczennic.

Po dokładnym podliczeniu punktów komisja wyłoniła zwycięską trójkę:

  • I miejsce - drużyna SP w Ludwinowie,
  • II miejsce - drużyna SP w Niegowie,
  • III miejsce - drużyna SP w Żarkach.

     Wyniki konkursu ogłosił i wręczył statuetki Pan Kazimierz Lamch. Statuetki wykonane zostały w pracowni artystycznej GAMA-ART. Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe, a pozostali uczestnicy konkursu pamiątkowe książki kulinarne.

        Bardzo dziękujemy wszystkim drużynom za udział w naszym festiwalu i wspaniałą zabawę. Zwycięzcom gratulujemy sukcesu. 

Podziękowania:

  • Dziękujemy Pani Justynie Szczepańskiej i Pani Annie Olszewskiej oraz uczniom klasy II K za przygotowanie stanowisk konkursowych oraz poczęstunku.
  • Dziękujemy uczennicom w zawodzie fryzjer oraz Pani Izabeli Nowak za obsługę fryzjerską.
  • Dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom i pracownikom szkoły za trud włożony w organizację i przeprowadzenie konkursu