VI Festiwal Kulinarny

2.03.2018

         1 marca br. w Zespole Szkół w Żarkach ZDZ w Katowicach odbył się VI Festiwal Kulinarny, konkurs skierowany do uczniów klas trzecich gimnazjów. Swój udział w rywalizacji zgłosiło 8 drużyn z gimnazjów powiatu myszkowskiego. Każda drużyna składała się z dwóch osób, a towarzyszyć jej mógł zespół kibiców wraz z opiekunem.

         Na festiwalu oprócz młodzieży gimnazjalnej gościliśmy Prezesa Zarządu Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Katowicach Pana Jacka Kwiatkowskiego. Uroczystość rozpoczął dyrektor szkoły Pan Kazimierz Lamch witając przybyłych gości oraz omawiając w skrócie przebieg konkursu.     

Konkurs rozpoczął się losowaniem stanowisk, przy których miały pracować poszczególne zespoły i tak:

  • stanowisko 1 – Szkoła Podstawowa z oddziałami gimnazjalnymi w Sokolnikach,
  • stanowisko 2 – Szkoła Podstawowa nr 5 z oddziałami gimnazjalnymi w Myszkowie,
  • stanowisko 3 – Szkoła Podstawowa z oddziałami gimnazjalnymi w Żarkach Letnisko,
  • stanowisko 4 – Gimnazjum w Żarkach,
  • stanowisko 5 – Szkoła Podstawowa z oddziałami gimnazjalnymi w Lgocie Górnej,
  • stanowisko 6 – szkoła Podstawowa z oddziałami gimnazjalnymi w Niegowie,
  • stanowisko 7 - Szkoła Podstawowa nr 3 z oddziałami gimnazjalnymi w Myszkowie,
  • stanowisko 8 – Szkoła Podstawowa z oddziałami gimnazjalnymi w Poraju.

       Kolejne losowanie miało na celu wyłonienie spośród opiekunów dwóch członków komisji. Do Pani Justyny Szczepańskiej – przewodniczącej komisji i instruktora zajęć praktycznych, Pani Kamili Pochodni - nauczyciela przedmiotów zawodowych i Pani Anny Olszewskiej, dołączyły: Pani Agata Rozpondek z SP nr 3 w Myszkowie oraz Pani Marzena Nowakowska z Gimnazjum w Żarkach.

     Zadaniem jurorów było nadzorowanie prawidłowego przebiegu konkursu oraz obserwowanie pracy zawodników, a następnie wyłonienie zwycięzców, zdobywców przepięknych statuetek. Komisja oceniała przestrzeganie przepisów bhp, organizację stanowiska pracy, metody pracy, gospodarność produktami, a także smak oraz estetykę i oryginalność podania przygotowanych dań.

Przewodnicząca komisji – Pani Justyna Szczepańska omówiła zasady konkursu, zasady bhp oraz wyjaśniła sposób punktowania. Zadaniem konkursowym, z którym miały się zmierzyć drużyny było przygotowanie kanapek tematycznych „Wiosenne przebudzenie” oraz deseru owocowo-galaretkowego. Surowce i materiały niezbędne do wykonania zadania zapewnił organizator. Zawodnicy mogli wykorzystać jedynie produkty, które zostały zgromadzone  na stanowiskach. Czas przewidziany na wykonanie zadania wynosił 90 minut.

           Wszystkie drużyny pracowały bardzo intensywnie i z dużym zapałem, a nie było to łatwe ponieważ jurorzy cały czas obserwowali. Młodzież mogła zaprezentować swoje umiejętności, pomysłowość oraz inwencję twórczą. Po zakończeniu czasu komisja oceniła efekty pracy zawodników.

     W czasie gdy jurorzy oceniali prace konkursowe i podliczali punkty, uczestnicy                               wraz z opiekunami zwiedzili szkołę, nasze pracownie w tym pracownie zajęć praktycznych i mogli skorzystać z usług fryzjerskich naszych uczennic.

Po dokładnym podliczeniu punktów komisja wyłoniła zwycięską trójkę:

  • I miejsce - drużyna SP w Sokolnikach,
  • II miejsce - drużyna SP nr 5 w Myszkowie,
  • III miejsce - drużyna SP nr 3 w Myszkowie.

     Wyniki konkursu ogłosił Pan Kazimierz Lamch, natomiast statuetki, wykonane w pracowni artystycznej GAMA-ART, wręczył Pan Jacek Kwiatkowski.   Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe, a pozostali uczestnicy konkursu pamiątkowe książki kulinarne.

        Bardzo dziękujemy wszystkim drużynom za udział w naszym festiwalu i wspaniałą zabawę. Zwycięzcom gratulujemy sukcesu. 

Podziękowania:

  • Dziękujemy Pani Justynie Szczepańskiej i Pani Annie Olszewskiej oraz uczniom klasy II K i III K za przygotowanie stanowisk konkursowych oraz poczęstunku.
  • Dziękujemy uczennicom w zawodzie fryzjer oraz Pani Izabeli Nowak za obsługę fryzjerską.
  • Dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom i pracownikom szkoły za trud włożony w organizację i przeprowadzenie konkursu