VII Festiwal Kulinarny

9.03.2019

Już po raz siódmy zorganizawaliśmy w naszej szkole "Festiwal Kulinarny". W tym roku odbył się on pod hasłem "Jarzynowy zawrót głowy". Do drużyn uczniów klas III gimnazjów dołączyli również uczniowie klas VIII szkół podstawowych. Każda drużyna składała się z dwóch osób, a towarzyszyć jej mógł zespół kibiców wraz z opiekunem.

Uroczystość rozpoczął dyrektor szkoły Pan Kazimierz Lamch witając przybyłych gości oraz omawiając w skrócie przebieg konkursu.     

Następnie zespoły przystąpiły do losowania stanowisk i tak:

  • stanowisko 1 – Szkoła Podstawowa w Żarkach,
  • stanowisko 2 – kl. VIII Szkoły Podstawowej w Sokolnikach,
  • stanowisko 3 – Szkoła Podstawowa w Jaworzniku,
  • stanowisko 4 – kl. III gimnazjum Szkoły Podstawowej w Sokolnikach,
  • stanowisko 5 – kl. VIII Szkoły Podstawowej w Niegowie,
  • stanowisko 6 – Szkoła Podstawowa w Zawadzie,
  • stanowisko 8 - Gimnazjum w Żarkach,
  • stanowisko 10 – Szkoła Podstawowa w Przbynowie.

       Kolejne losowanie miało na celu wyłonienie spośród opiekunów drużyn dwóch członków komisji. Do Pani Justyny Szczepańskiej – przewodniczącej komisji i instruktora zajęć praktycznych, Pani Kamili Pochodni - nauczyciela przedmiotów zawodowych i Pani Anny Olszewskiej, dołączyły: Pani Małgorzata Musialik ze SP w Jaworzniku oraz Pani Monika Tkacz z Gimnazjum w Żarkach.

     Zadaniem jurorów było nadzorowanie prawidłowego przebiegu konkursu oraz obserwowanie pracy zawodników, a następnie wyłonienie zwycięzców, zdobywców przepięknych statuetek. Komisja oceniała przestrzeganie przepisów bhp, organizację stanowiska pracy, metody pracy, gospodarność produktami, a także smak, estetykę i oryginalność podania przygotowanych sałątek.

Przewodnicząca komisji – Pani Justyna Szczepańska omówiła zasady konkursu, zasady bhp oraz wyjaśniła sposób punktowania. Zadaniem konkursowym, z którym miały się zmierzyć drużyny było przygotowanie trzech różnych sałatek, według własnego pomyłu. Przygotowane sałatki należało odpowiednio podać:

  • pierwszą na talerzu,
  • drugą w trzech pucharkach,
  • trzecią w salaterce (szklana misa).

Niezbędne do wykonania zadania surowce  i materiały zapewniał organizator. Zawodnicy mogli wykorzystać jedynie produkty, które zostały zgromadzone  na stanowiskach. Czas przewidziany na wykonanie zadania wynosił 90 minut.

           Wszystkie drużyny pracowały bardzo intensywnie i z dużym zapałem, a nie było to łatwe ponieważ jurorzy cały czas obserwowali. Młodzież mogła zaprezentować swoje umiejętności, pomysłowość oraz inwencję twórczą. Po zakończeniu czasu komisja oceniła efekty pracy zawodników.

     W czasie gdy jurorzy oceniali prace konkursowe i podliczali punkty, uczestnicy wraz z opiekunami zwiedzili szkołę, nasze pracownie w tym pracownie zajęć praktycznych i mogli skorzystać z usług fryzjerskich naszych uczennic.

Po dokładnym podliczeniu punktów komisja wyłoniła zwycięską trójkę:

  • I miejsce - drużyna kl. VIII SP w Niegowie,
  • II miejsce - drużyna kl. III gimnazjum SP w Niegowie,
  • III miejsce - drużyna SP w Zawadzie.

     Wyniki konkursu ogłosił i wręczył statuetki Pan Kazimierz Lamch. Statuetki wykonane zostały w pracowni artystycznej GAMA-ART. Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe, a pozostali uczestnicy konkursu pamiątkowe książki kulinarne.

        Bardzo dziękujemy wszystkim drużynom za udział w naszym festiwalu i wspaniałą zabawę. Zwycięzcom gratulujemy sukcesu. 

Podziękowania:

  • Dziękujemy Pani Justynie Szczepańskiej i Pani Annie Olszewskiej oraz uczniom klasy I K, II K i III K za przygotowanie stanowisk konkursowych oraz poczęstunku.
  • Dziękujemy uczennicom w zawodzie fryzjer oraz Pani Izabeli Nowak za obsługę fryzjerską.
  • Dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom i pracownikom szkoły za trud włożony w organizację i przeprowadzenie konkursu